Talotekniikkavinkit

Olemme koostaneet taloteknisiä vinkkejä, joissa ammattilaisemme kertovat mitä kodin sähkö- ja LVI-järjestelmiä pitää huoltaa säännöllisesti ja mitkä huoltotoimet voi toteuttaa itsenäisesti.


Sisätiloissa epämiellyttävä, painostava ilma

Kun rakennuksessa on koneellinen ilmanvaihto, on ilmanvaihtokone syytä säädättää ajoittain. Säätö tulee tarpeeseen erityisesti mikäli rakennukseen on tehty rakenteellisia muutoksia; uusia ikkunoita, läpivientejä, muutettu huonejakoa, tukittu korvausilmaventtiileitä jne. Ilmanvaihtokoneen optimaalinen toiminta edellyttää myös säännöllistä huoltoa.

Huonosti säädetyn ilmanvaihdon voi joskus aistia sisätiloissa, jos huoneilma tuntuu epämiellyttävältä tai tunkkaiselta. Voimakkaasti yli- tai alipaineistettu tila saattaa aiheuttaa päänsärkyä, kun tilassa oleillaan pitkään. Epätasapainossa oleva ilmanvaihto altistaa rakenteita vaurioille työntämällä sisätilan kosteutta rakenteisiin tai imemällä korvausilmaa rakenteista, jolloin ylimääräisiä pienhiukkasia kertyy sisäilmaan. Ilmanvaihdon säätäminen kohdilleen sekä suojaa rakenteita että parantaa asumismukavuutta.

Mikäli rakennuksessa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, on ilmanvaihtokoneen suodattimet syytä vaihtaa tai puhdistaa säännöllisesti ammattilaisen toimesta. Ilmanvaihtoammattilainen pystyy mittaamaan sisätilan virtauksen määrän rakennukseen sopivaksi sekä tarkistamaan venttiilien ja liitäntöjen sekä ilmanvaihtokoneen kunnon.