Talotekniikkavinkit

Olemme koostaneet taloteknisiä vinkkejä, joissa ammattilaisemme kertovat mitä kodin sähkö- ja LVI-järjestelmiä pitää huoltaa säännöllisesti ja mitkä huoltotoimet voi toteuttaa itsenäisesti.


Sähkökeskus surisee

Sähköpääkeskuksessa, ryhmäkeskuksessa tai kansanomaisemmin sulaketaulussa on erilaisia releitä, kontaktoreita ja muuntajia, jotka saattavat aiheuttaa ikävää surisevaa ääntä. Surina saattaa kulkeutua keskukselta rakenteita pitkin kauaskin. Sitä saattaa esiintyä öiseen aikaan enemmän kuin päivällä, mikäli omakotitalo on kytketty ns. kaksiaikasähköön eli yösähkön käyttö on edullisempaa.

Jos keskus alkaa surista enemmän kuin aiemmin, on syytä tilata paikalle sähkömies tarkistamaan, mistä lisääntynyt surina johtuu. Ääni saattaa olla merkki vanhasta releestä tai kontaktorista, jotka taas rikkoutuessaan voivat aiheuttaa sähkökatkoja, virtapiikkejä tai laitteiden toimimattomuutta – palovaaraa unohtamatta.

Ikävää ääntä ei tarvitse sietää, vaikka sähkökeskuksessa ei olisikaan mitään vikaa. Äänekkäiden komponenttien vaihto laadukkaampiin yleensä auttaa hiljentämään häiritsevät surinat.

Sähkökeskukseen ei missään nimessä tule koskea omatoimisesti. Koulutettu sähkömies tekee huoltotoimet turvallisesti ja ammattitaitoisesti.