Talotekniikkavinkit

Olemme koostaneet taloteknisiä vinkkejä, joissa ammattilaisemme kertovat mitä kodin sähkö- ja LVI-järjestelmiä pitää huoltaa säännöllisesti ja mitkä huoltotoimet voi toteuttaa itsenäisesti.


Pönttö valuttaa

WC-istuimen valuttaminen aiheuttaa helposti yllättävän suuren ylimääräisen vedenkulutuksen. Valuttamisen tunnistaminen on toisinaan hankalaa, koska vettä saattaa valua niin vähän, ettei siitä kuulu ääntä ja vesivana WC-kulhon reunalla on hyvin huomaamaton. Kuitenkin kun vuoto jatkuu päivästä toiseen, on sillä suuri merkitys vedenkulutuksessa.

Kannattaa siis ajoittain tarkistaa, ettei WC-istuin vuoda. Se onnistuu vetämällä WC ja odottamalla, että huuhteluveden virtaus katkeaa. Huuhteluosuuden jälkeen, seuraa vesisäiliön uudelleen täyttymisestä johtuva pieni sihinä. Kun WC-istuin on jälleen täysin äänetön, pitäisi veden virtauksen istuimeen päättyä. Vuotava vesi näkyy useimmiten istuinkulhon takareunassa pienenä kiharana vesivanana. Myös värjäytymät kulhon reunoilla saattavat olla merkki valuvan veden myötä kertyneestä kalkista. Veden pinnan väreily voi olla merkki, että vettä edelleen virtaa pönttöön. Kun WC-istuin ollut sen aikaa käyttämättömänä, että istuimen sisäpinnat ovat kuivuneet, voit testata vessapaperilla pyyhkäisemällä, onko reunoilla märkiä vanoja.

Mikäli WC-istuin valuttaa, kannattaa tilata paikalle putkimies, joka osaa selvittää mistä vuoto johtuu. Vanhoissa istuimissa tiivisteet saattavat haurastua pitämättömiksi, mutta vuoto voi myös johtua esimerkiksi vetomekanismin rikkoutumisesta. Putkimies osaa paikallistaa vuodon syyn ja vaihtaa tarvittavat osat ilman vesivahingon riskiä.