Talotekniikkavinkit

Olemme koostaneet taloteknisiä vinkkejä, joissa ammattilaisemme kertovat mitä kodin sähkö- ja LVI-järjestelmiä pitää huoltaa säännöllisesti ja mitkä huoltotoimet voi toteuttaa itsenäisesti.


Lämminvesivaraajan varoventtiilin testaus

Lämminvesivaraajassa /-boilerissa on aina varoventtiili, joka päästää ulos veden lämmittämisestä syntyvät ylipaineen. Vesi laajenee sitä lämmitettäessä, jolloin painetaso varaajassa nousee ja varoventtiili aukeaa päästäen ylimääräisen paineen ulos. Kun normaali painetaso on saavutettu, venttiili sulkeutuu automaattisesti. Näin ollen varoventtiilistä kuuluukin poistua pieniä määriä vettä.

Varoventtiilin toiminta tulisi tarkistaa noin neljä kertaa vuodessa. Venttiiliin saattaa ajan myötä kertyä sen toimintaa haittaavaa kalkkia tai venttiilin tiivisteiden toiminta heikentyä. Ongelmat olisi hyvä tunnistaa ennakoivasti ennen vahinkojen syntyä, sillä jos varaaja sijaitsee tilassa, jossa ei ole lattiakaivoa, voivat vahingot olla mittavat. Jatkuvasti vuotava varoventtiili myös kasvattaa huomaamatta vesilaskua.

Rikkinäisen varoventtiilin tunnistaa siitä, jos varoventtiili valuttaa vettä myös silloin kun vettä ei lämmitetä tai jos vettä valuu jatkuvasti. Rikkinäinen venttiili saattaa myös pitää suhisevaa ääntä.

Varoventtiilin toiminta tarkistetaan kääntämällä käsin sen muovista nuppia vastapäivään. Silloin venttiilistä pitäisi valua hieman vettä, jonka virtaus lakkaa, kun venttiilin nuppi vapautetaan. Älä kuitenkaan väännä nuppia voimalla!  Jos nuppi ei kevyellä voimalla käänny auki, on aika tilata paikalle putkimies vesivahinkojen estämiseksi. Myös jos veden virtaus ei lakkaa, kun nuppi vapautetaan tai nuppi ei palaudu alkuperäiseen asentoonsa tai tuntuu vastuksettomalta, on korkea aika vaihtaa varoventtiili uuteen.